Tekstfragment:Vincentiusvereniging in de praktijk

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

‘En hetzelfde gold, wanneer men langskwam van de Vincentiusvereniging. Wanneer die lui vooraan in de straat waren, dan was het typische: ze waarschuwden elkaar allemaal. Waren ze bijvoorbeeld al op de hoek, bij "Opaatje", dan werd er vlug overgeseind: “Vincentius over een uur!” Ondertussen hadden Jan en Mina de wijwaterbakjes gevuld, palmtakjes er in gelegd en overal kaarsjes aangestoken voor de Mariabeeldjes. Als ze kwamen, zat Mina zo'n beetje te doezelen en was ze 'goed ziek'. Ze hadden alles overhoop gegooid, want 'ze hadden armoe'! Nou, dan konden ze weer komen om kleren te halen, ze kregen een briefje voor de pastoor en 'n mik. En ja, daar was mijn moeder dan weer goed mee, want zij konden het toch wel rooien, maar wij kregen nooit wat van de Vincentius, omdat mijn vader van de steun trok en mijn broer ondertussen was gaan werken. Die had toen f 3,80 in de week...’


Beschrijving

In dit fragment over de Tilburgse volkszanger Jan de Kater (1869-1936) en zijn vrouw Mina blijkt hoe vele armen echt over de Vincentiusvereniging dachten. De tekst beschrijft hoe wanneer de Vincentiusleden langskwam de hele straat het aan elkaar doorgaf zodat de gezinnen vroom en zedelijk leken. Als dit zo was dan kregen ze namelijk voedsel en kleren. Zolang men maar deed alsof men arm was verleende de Vincentiusleden wel hulp. Dit leidde dus ook tot afgunst van diegenen die geen hulp ontvingen maar dit toch wel konden gebruiken.

Jaar: 1984.

Auteur: Rolf Jansen.

Herkomst: Uit het hoofdstuk over Jan de Kater in het boek We hebben gezongen en niets gehad door Rolf Jansen (Tilburg 1984). Via het Webmagazine Cultureel Brabant: [1].


Eigenschappen voor type “Vincentiusvereniging in de praktijk”

Er zijn 0 eigenschappen die gebruik maken van dit type.
Persoonlijke instellingen