Tekstfragment:Radiouitzending KNBGG uit 1953

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

"Een meisje van 16 jaar zegt: “Als je geen zin hebt om te biechten en je moet het toch, dan heeft het geen enkel nut. Dan is het gewoon een gewoonte en het betekent niets en daarom doe ik het niet”. Dit is niet zuiver negatief. Dit is niet het begin van afval. Dit is iets zeer positiefs. Wat het kind zoekt is de persoonlijke verhouding tot God."


Beschrijving

In dit fragment uit een radio-uitzending van het KNBGG uit 1953 komt de ‘mentaliteitsverandering’ onder de katholieken goed naar voren. Het opleggen van het geloof zoals dit volgens de traditionele katholieke leer moest werd niet langer als het beste voor het kind gezien: het kind moest het geloof zelf leren verantwoorden en moest volwassen worden in een gezin waarin het katholicisme leefde. Pas dan zou het kind opgroeien tot een vrije en ‘geestelijk gezonde’ katholiek. De radio (en later ook de televisie) bleken zeer geschikte media om deze boodschap over te brengen.

Jaar: 1953.

Auteur: © Drs J. Linschoten.

Herkomst: Archief P.A.F. van der Spek, 21 (‘Stukken betreffende een serie radiouitzendingen van het KNBGG in de rubriek Ouders en Kind, III’).


Eigenschappen voor type “Radiouitzending KNBGG uit 1953”

Er zijn 0 eigenschappen die gebruik maken van dit type.
Persoonlijke instellingen