Tekstfragment:Publicatie H. Fortmann

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

"Onze opvoeding lijdt aan een te vroeg en een te veel. Anders gezegd: we kunnen niet wachten. Wij anticiperen onophoudelijk op wat nog niet is, maar komen moet. Wij slepen de kinderen naar God toe in plaats van hen alleen maar te laten komen en hen niet te verhinderen, zoals het evangelie ons leert te doen (Mt. 19, 14). Wij zeggen: leer het maar vast, en vooral: doe het maar vast, ook al staat het je tegen – en wij denken er dan bij: dan is tenminste geen risico meer. Wij vergeten, dat kinderen naar de volwassenheid groeien en niet door ons ingrijpen tot volwassen gemaakt kunnen worden.


[...]


Zulke dingen zijn ongezond. Het is ongezond, als jeugdigen langs hun geloof heen leven en nergens de aansluiting vinden tussen de voorgehouden godsdienst en hun overige bestaan. Het desintegreert. Dat zijn dan die godsdienst laten vallen, is een voor de hand liggende mogelijkheid.

Het kan ook zijn dat zij een schijngodsdienst ontwikkelen, die zijn nog vasthouden vanuit een vroeg ingedronken angst: het doet je wel niets, maar loslaten durf je het toch niet.

En de derde mogelijkheid is de manifeste neurose op latere leeftijd. Het bloed protesteert tegen een jaren voortgezette miskenning en onderdrukking van de eigen persoonlijke waarheid."

Beschrijving

Fragment uit een publicatie van Prof Dr Han Fortmann over het opvoeden van kinderen tot een ‘goed katholiek’. Hieruit blijkt hoeveel kritiek Fortmann (een van de kernfiguren in de ‘psychologie van Nijmegen’) had op de traditionele manier van opvoeden. Men moest kinderen zelf God laten ‘ontdekken’. Als men dit niet deed en God aan kinderen deed ‘opdringen’ dan zou dat tot een schijngeloof (of erger) kunnen leiden. ‘Zulke dingen zijn ongezond’.

Jaar: 1957.

Auteur: © Prof Dr H.M.M. Fortmann.

Herkomst: Prof Dr H.M.M. Fortmann, ‘Zij die geloven haasten niet. Over de invloed der godsdienstige opvoeding op de psychische gezondheid der jeugd’. In: Prof Dr F.J.J. Buytendijk (red.), De Geestelijk-Hygiënische problematiek van de middelbare schooljeugd (Utrecht/Antwerpen 1957).


Eigenschappen voor type “Publicatie H. Fortmann”

Er zijn 0 eigenschappen die gebruik maken van dit type.
Persoonlijke instellingen