Tekstfragment:Klompé over 'Kerk en politiek'

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

"Mogen Kerken zich met politiek bezig houden? Mijn antwoord is: neen en ja. Neen, als het gaat over partijpolitiek; daar moeten de Kerken buiten blijven. Dat deed de R.K. Kerk in het verleden niet en dat was niet goed. Als een Kerk zich uitspreekt voor een bepaalde politieke partij, dan drukt dat meteen een stempel van afhankelijkheid van een Kerk op en daarmee daalt het gezag van de partij in onze parlementaire democratie Bovendien moet men in de politiek dikwijls kiezen tussen het meerdere en het mindere kwaad en men maakt daarnaast ook fouten. Die moeilijke beslissingen worden dan de Kerk aangewreven en dat is dan weer nadelig voor de zielzorg. Ja, als de Kerk onrecht in de samenleving constateert, dan moet zij spreken. Zij moet dan staan aan de kant van de zwakken, van hen die geen stem hebben.

[...]

Wanneer de Kerken echter zwijgen, gaat men staan aan de kant van de veroorzakers van het onrecht en dat is net zo goed een politieke stellingname."


Beschrijving

In dit fragment uit een bijdrage aan ‘Christen Democratische Verkenningen’ uit 1984 maakt Marga Klompé (na haar aftreden als minister in 1971 nog altijd erg begaan met de Nederlandse politiek) duidelijk hoe zij over de relatie tussen de Kerk en de politiek denkt. De Kerk moet volgens haar voor de zwakkeren spreken en hen als het ware een stem geven. Als ze dit niet doet, dan verzaakt ze haar plicht en gaat ze achter de veroorzakers van het onrecht staan: dit is volgens Klompé ook politieke stellingname. Wat de Kerk echter absoluut niet moet doen is de politiek dicteren of een voorkeur voor een bepaalde partij uitspreken. Politieke partijen moeten volkomen onafhankelijk zijn.

Jaar: 1984.

Auteur: Dr M.A.M. Klompé.

Herkomst: Christen Democratische Verkenningen; afl. 7-8, pag. 365-367 / 1984.


Eigenschappen voor type “Klompé over 'Kerk en politiek'”

Er zijn 0 eigenschappen die gebruik maken van dit type.
Persoonlijke instellingen