Paaszaterdag

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op Paaszaterdag, ook wel ''stille zaterdag'' genoemd, wordt het verblijf van Jezus in zijn graf herdacht. De kerk viert op deze dag, net als op Goede Vrijdag geen …')
Regel 1: Regel 1:
-
Op Paaszaterdag, ook wel ''stille zaterdag'' genoemd, wordt het verblijf van Jezus in zijn graf herdacht. De kerk viert op deze dag, net als op [[Goede Vrijdag]] geen eucharistie. De rooms-katholieken gaan deze dag dan ook niet ter [[communie]]. Alleen voor mensen die op sterven liggen, worden enkele hosties bewaard. Het is de laatste dag van de [[Veertigdagentijd/vasten|vastentijd]] die veertig dagen eerder op [[Aswoensdag]] is begonnen. De dag draait om stille bezinning die eindigt met het begin van de Paaswake.  Deze Paaswake begon lange tijd echter al op zaterdagochtend, waardoor de Paaszaterdag meer een feestdag dan een bezinningsdag was. Vanaf 1951 werd de Paaswake weer van zaterdagnacht op zondag gehouden.
+
Op Paaszaterdag, ook wel ''stille zaterdag'' genoemd, wordt het verblijf van Jezus in zijn graf herdacht. De kerk viert op deze dag, net als op [[Goede Vrijdag]] geen [[eucharistie]]. Op [[Goede Vrijdag]] en op Paaszaterdag wordt de eucharistie niet gevierd omdat dit niet passend wordt geacht. Om de gelovigen toch ter communie te kunnen laten gaan, zijn de dag ervoor ([[Witte Donderdag]]) hosties geconsacreerd, dat wil zeggen gewijd door de priester. Alleen voor mensen die op sterven liggen, worden enkele hosties bewaard.  
 +
Paaszaterdag is de laatste dag van de [[Veertigdagentijd/vasten|vastentijd]] die veertig dagen eerder op [[Aswoensdag]] is begonnen. De dag draait om stille bezinning die eindigt met het begin van de Paaswake, de dienst tijdens de paasnacht.  Deze Paaswake begon lange tijd echter al op zaterdagochtend, waardoor de Paaszaterdag meer een feestdag dan een bezinningsdag was. Vanaf 1951 werd de Paaswake weer van zaterdagnacht op zondag gehouden.
[[categorie: paaskring]]
[[categorie: paaskring]]
[[categorie: paaszaterdag]]
[[categorie: paaszaterdag]]

Versie op 15 jul 2010 12:09

Op Paaszaterdag, ook wel stille zaterdag genoemd, wordt het verblijf van Jezus in zijn graf herdacht. De kerk viert op deze dag, net als op Goede Vrijdag geen eucharistie. Op Goede Vrijdag en op Paaszaterdag wordt de eucharistie niet gevierd omdat dit niet passend wordt geacht. Om de gelovigen toch ter communie te kunnen laten gaan, zijn de dag ervoor (Witte Donderdag) hosties geconsacreerd, dat wil zeggen gewijd door de priester. Alleen voor mensen die op sterven liggen, worden enkele hosties bewaard. Paaszaterdag is de laatste dag van de vastentijd die veertig dagen eerder op Aswoensdag is begonnen. De dag draait om stille bezinning die eindigt met het begin van de Paaswake, de dienst tijdens de paasnacht. Deze Paaswake begon lange tijd echter al op zaterdagochtend, waardoor de Paaszaterdag meer een feestdag dan een bezinningsdag was. Vanaf 1951 werd de Paaswake weer van zaterdagnacht op zondag gehouden.

Persoonlijke instellingen