M.A.P.C. Poelhekke

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

M.A.P.C. Poelhekke (1864-1925); Neerlandicus en dichter.

Inhoud

Biografie

Poelhekke is een van de grootste namen binnen de generatie jonge katholieke auteurs die vanaf de jaren 1890 openlijk wees op het pijnlijke probleem van het tekort van katholieken in de Nederlandse literatuur. Hij stelde in zijn in 1899 gehouden lezing Het te-kort der katholieken in de wetenschap dat de verworvenheden van de Tachtig geïncorporeerd moesten worden in het katholiek levensbeschouwelijk kader. In het tijdschrift De katholiek kon Poelhekke dankzij de progressieve redactie zijn mening kwijt. De conservatieve kranten negeerden Poelhekke en zijn medestanders echter.

In 1900 richtte hij samen met onder andere Anton Binnewiertz Van onzen tijd op, een tijdschrift met een sterk polemisch karakter dat kritisch was ten opzichte van de gevestigde orde. De uit leken bestaande redactie maakte een front tegen de ouderen: deze moesten niet bang zijn voor moderne literatuur en de katholieke literatuur diende een inhaalslag te maken ten opzichte van de andersdenkende literatuur. Het tijdschrift was tussen 1900 en 1910 het intellectuele brandpunt van het culturele katholieke vernieuwingsstreven.


Externe verwijzingen

Beeld- en bronmateriaal

Literatuur

  • Over de geschiedenis van de katholieke literatuur is meer te lezen in Matthijs Sanders, Het spiegelend venster. Katholieken in de Nederlandse literatuur 1870-1940 (Nijmegen 2002).

Externe links

  • Meer informatie over M.A.P.C. Poelhekke is te vinden in zijn biografie op het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis: [1]
Persoonlijke instellingen