Kerstmis

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Tijdens Kerstmis (afgeleid van Christusmis) vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Dit feest, dat oorspronkelijk niet het belangrijkste christelijke feest w…')
 
Regel 6: Regel 6:
[[categorie: kerstkring]]
[[categorie: kerstkring]]
 +
[[categorie: kerstmis]]

Huidige versie per 14 jul 2010 13:53

Tijdens Kerstmis (afgeleid van Christusmis) vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Dit feest, dat oorspronkelijk niet het belangrijkste christelijke feest was (dat was Pasen), heeft zich in de twintigste eeuw ontwikkeld tot de populairste feestdag. De religieuze context verdwijnt hierbij echter steeds verder naar de achtergrond. Kerstmis begint traditioneel met de nachtmis in de nacht van 24 op 25 december. Hierna gaat men terug naar huis voor een kerstontbijt.

Tijdens Kerstmis is het de gewoonte om het Kerstverhaal te herdenken. Dit gebeurt meestal heel simpel door een kerststal in de huiskamer neer te zetten, maar ook zijn er levende kerststallen te vinden (bijvoorbeeld in de kerk). Deze zogenaamde kerstspelen waren sinds de reformatie in de protestantse streken van Nederland verdwenen en kwamen pas in de twintigste eeuw weer in gebruik. Katholieken begonnen zich toen als bevolkingsgroep duidelijk te profileren en grepen hierbij vaak terug op oude katholieke tradities.

Een kerstboom werd aanvankelijk gezien als iets heidens en pas later in Nederland algemeen geaccepteerd. Bij de protestanten werd hij eind 19de eeuw geïntroduceerd, terwijl de katholieken de boom pas na 1945 in huis haalden.

Persoonlijke instellingen