Categorie:Leven van Alledag

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Versie op 14 jul 2010 13:03 van Ramses (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In deze vleugel van het DKE zijn de verschillende aspecten van het leven van een doorsnee katholiek te bekijken. Hoe leefden en leven ze? Hoe gaven en geven zij vorm aan katholiek-zijn? Welke gebruiken en rituelen zijn belangrijk voor hen?

Uit de teksten en het bronmateriaal zal blijken dat de doorsnee katholiek veel verschillende gezichten kan hebben en dat het leven van alledag er in 1930 heel anders uitzag dan bijvoorbeeld in 1970.

Het thema 'Leven van alledag' is als volgt onderverdeeld:

Katholiek was je van de wieg tot het graf. Vlak na je geboorte werd je gedoopt en zo opgenomen in de geloofsgemeenschap. Je ging naar een katholieke school, trouwde in de kerk en werd op een katholiek kerkhof begraven. Dit blok biedt een rondgang langs katholiek-zijn in verschillende levensfasen.

Voor een katholiek verloopt een jaar volgens een vaste structuur waarin belangrijke gebeurtenissen uit het christendom worden herdacht. Pasen, Pinksteren en Kerstmis, de belangrijkste christelijke feestdagen, vormen de kern van deze jaarcyclus. Deze en andere feestdagen en andere jaarlijks terugkerende rituelen worden in dit blok beschreven.

Dit boek beschrijft de levensloop van een doorsnee-katholiek, geboren in 1917. Het is een fictieve biografie, verteld aan de hand van een foto-album.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 8 ondercategorieën, van een totaal van 8.

E

G

H

I

O

O meer

S

V

Media in categorie “Leven van Alledag”

Deze categorie bevat de volgende 3 bestanden, van in totaal 3.

Persoonlijke instellingen