Categorie:Kunst

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Categorie: Alle categorieën')
Regel 1: Regel 1:
 +
De invoering van de godsdienstvrijheid (1795) en de reorganisatie van de kerk na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie (1853) waren de motor achter een ongekende activiteit op het terrein van kerkelijk bouwkunst en kerkelijke kunst. De neogotische stijl overheerste in architectuur (P. Cuypers en zijn school) en kunst (bijvoorbeeld de edelsmeden Brom). In de loop van de decennia werd de invloed van nieuwe kunstvormen groter: de Nieuwe Zakelijkheid in het bouwen, en de Art Déco in de schilder- en edelsmeedkunst. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de oorlogsschade opnieuw tot vergrote activiteit leidde, werd de klok met de moderne kunst min of meer gelijk gezet, al was abstractie in de (schilder)kunst nog lang een probleem, getuige de verwijdering van de kruisweg van Aad de Haas uit het kerkje van Wahlwiller (1949). Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw kan men niet meer spreken van een specifiek katholiek bouwkunst, schilder- of edelsmeedkunst. Dat wil niet zeggen dat daarmee ook religieuze inspiratie of motieven uit de kunst verdwenen zijn.
 +
In de letterkunde zijn de katholieken wel steeds actief geweest, zo in de negentiende eeuw bijvoorbeeld Joseph Alberdingk Thijm. In de twintigste eeuw ontwikkelde zich een uitgebreide katholieke letterkunde, die zich qua niveau niet altijd kon meten met de niet-katholieke. Een schrijfster als Marie Koenen was een positieve uitzondering. Jongere katholieke schrijvers zochten in de jaren dertig daarom bewust aansluiting bij de niet-katholieke letterkunde en schrijvers. Deze ‘katholieke jongeren’ bekritiseerden ook het gesloten conservatieve katholieke bolwerk.
 +
Tot de jaren zestig werden katholieke schrijvers nog door de Informatie Dienst Inzake Lectuur op hun katholieke merites beoordeeld. Daarna kan men niet meer van een specifiek katholieke letterkunde spreken, al laten schrijvers zich tot op de dag van vandaag inspireren door hun katholieke verleden en/of christelijke thema's.
 +
 +
Deze categorie bevat de volgende pagina's:
 +
 +
*[[Literatuur]]
 +
*[[Muziek]]
 +
*[[Architectuur]]
 +
*[[Beeldende kunst]]
 +
[[Categorie: Alle categorieën]]
[[Categorie: Alle categorieën]]

Versie op 28 mei 2010 10:23

De invoering van de godsdienstvrijheid (1795) en de reorganisatie van de kerk na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie (1853) waren de motor achter een ongekende activiteit op het terrein van kerkelijk bouwkunst en kerkelijke kunst. De neogotische stijl overheerste in architectuur (P. Cuypers en zijn school) en kunst (bijvoorbeeld de edelsmeden Brom). In de loop van de decennia werd de invloed van nieuwe kunstvormen groter: de Nieuwe Zakelijkheid in het bouwen, en de Art Déco in de schilder- en edelsmeedkunst. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de oorlogsschade opnieuw tot vergrote activiteit leidde, werd de klok met de moderne kunst min of meer gelijk gezet, al was abstractie in de (schilder)kunst nog lang een probleem, getuige de verwijdering van de kruisweg van Aad de Haas uit het kerkje van Wahlwiller (1949). Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw kan men niet meer spreken van een specifiek katholiek bouwkunst, schilder- of edelsmeedkunst. Dat wil niet zeggen dat daarmee ook religieuze inspiratie of motieven uit de kunst verdwenen zijn. In de letterkunde zijn de katholieken wel steeds actief geweest, zo in de negentiende eeuw bijvoorbeeld Joseph Alberdingk Thijm. In de twintigste eeuw ontwikkelde zich een uitgebreide katholieke letterkunde, die zich qua niveau niet altijd kon meten met de niet-katholieke. Een schrijfster als Marie Koenen was een positieve uitzondering. Jongere katholieke schrijvers zochten in de jaren dertig daarom bewust aansluiting bij de niet-katholieke letterkunde en schrijvers. Deze ‘katholieke jongeren’ bekritiseerden ook het gesloten conservatieve katholieke bolwerk. Tot de jaren zestig werden katholieke schrijvers nog door de Informatie Dienst Inzake Lectuur op hun katholieke merites beoordeeld. Daarna kan men niet meer van een specifiek katholieke letterkunde spreken, al laten schrijvers zich tot op de dag van vandaag inspireren door hun katholieke verleden en/of christelijke thema's.

Deze categorie bevat de volgende pagina's:

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 4 ondercategorieën, van een totaal van 4.

A

F

L

M

Pagina’s in categorie “Kunst”

Deze categorie bevat de volgende 5 pagina’s, van in totaal 5.

A

B

K

L

M

Persoonlijke instellingen