Bestand:Spotprent verkiezingscampagne KVP 1970.jpeg

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In deze spotprent uit oktober 1970 wordt afgebeeld hoe de CHU probeerde de verkiezingscampagne van de KVP voor de verkiezingen van april 1971 te dwarsbomen. Jan Kassies was de voorzitter van de VPRO, Berend-Jan Udink was de lijsttrekker en leider van de CHU, Joop Haex was staatssecretaris van Defensie (en hooggeplaatst militair) en Marga Klompé was minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM). De spotprent is opgebouwd rondom de metafoor van een leger dat de strijd ingaat. Dit verwijst op de eerste plaats naar een uitzending van de VPRO (in opdracht van Udink en Haex), waarin getoond werd hoe Nederlandse militairen hun eigen legervoertuigen saboteerden. Volgens Klompé was dit sabotage van de veiligheid van de staat en rechtsorde, de uitzending zou sabotage namelijk als makkelijk etaleren en liet gedetailleerde mogelijkheden en werkwijzen zien. De metafoor verwijst echter ook naar de ‘verkiezingsstrijd’: de politiek partijen waren in oktober 1970 druk campagne aan het voeren voor de verkiezingen van april 1971.

De titel van de spotprent verwijst naar een soldatenlied waarvan de eerste regel van het refrein luidt: ‘Rats, kuch en bonen is het soldatendiner’. ‘Kantinejuffrouw’ Klompé is de KVP-verkiezingscampagne aan het voorbereiden (de ‘verkiezingssoep aan het koken’) maar het blijkt dat de protestanten proberen de campagne van de katholieken te saboteren. Udink en Haex hadden opdracht gegeven aan de VPRO om de documentaire over sabotage in het leger te maken (Kassies ‘deed suiker in de erwtensoep’), maar willen niet de schuld krijgen dus maant Udink Kassies tot zwijgen (‘Bèk houden...!’). Haex lijkt van niets te weten, maar speelt het spelletje mee: hij wijst net als Udink naar Kassies en noemt hem een saboteur. De VPRO-voorzitter wordt afgebeeld als ‘fuselier’ in het protestantse leger: fuselier is de benaming voor de infanterie, het voetvolk. De hooggeplaatste protestantse leiders laten dus een laaggeplaatste ondergeschikte hun ‘vuile klusjes’ opknappen en wassen vervolgens hun handen in onschuld. Kassies kijkt er bijzonder ongelukkig bij: ‘Da’s waanzin...’. De pollepel die Klompé vasthoudt gaat gebruikt worden om Kassies een draai om de oren te geven: het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (waar de VRPO onder valt) trof ‘sanksies’ tegen de VPRO vanwege de ‘sabotage-uitzending’.


Jaar: 1970.

Auteur: Rob Wout ('Opland').

Herkomst: Katholiek Documentatie Centrum, Collectie Katholiek Leven in Beeld en Geluid, Afbeelding jp4B34564.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.
Datum/tijdMiniatuurafbeeldingAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie13 jul 2010 10:08Miniatuurafbeelding voor versie per 13 jul 2010 10:081.500x1.293 (1,16 MB)Bartkockelmans (Overleg | bijdragen) (==Beschrijving== In deze spotprent uit oktober 1970 wordt afgebeeld hoe de CHU probeerde de verkiezingscampagne van de KVP voor de verkiezingen van april 1971 te dwarsbomen. Jan Kassies was de voorzitter van de VPRO, Berend-Jan Udink was de lijsttrekker )
(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.

Persoonlijke instellingen