Bestand:Spotprent Omroepwet 1967.jpeg

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In deze spotprent van Opland (pseudoniem van Rob Wout) uit de Volkskrant van 17 januari 1967 is te zien hoe Marga Klompé (KVP minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk), premier Zijlstra (ARP) en vice-premier De Quay (KVP) de Tweede Kamer binnenlopen. Het kabinet Zijlstra was een ‘overgangskabinet’: het trad aan na de Nacht van Schmelzer in november 1966 en trad weer af in mei 1967. Ondanks de zeer beperkte tijd was het gelukt om de Omroepwet in 1967 in te voeren. De Omroepwet was een heet hangijzer waarover men al sinds een nota van het kabinet De Quay in 1961 over aan het debatteren was. Het kabinet Marijnen viel zelfs over de ‘omroepcrisis’ in 1965. Men kon er maar niet over eens worden onder welke criteria nieuwe omroepen toegelaten moesten worden en hoe men om moest gaan met reclame op televisie. Na de val van het kabinet Marijnen konden de betrokken partijen tot een akkoord komen, al was de KRO het er niet helemaal mee eens aangezien de nieuwe indeling van de zendtijd ongunstig was voor de katholieken. Minister Vrolijk (PvdA) diende in 1966 het wetsvoorstel in dat door Marga Klompé in 1967 door de Tweede Kamer geloodst werd. Dit zou leiden tot de Omroepwet: de ‘opening van het bestel’ (let op de tekst op de TV die De Quay draagt) waardoor nieuwe organisaties ook zendtijd kunnen krijgen. Het is opvallend dat een katholieke minister het wetsvoorstel door de kamer geaccepteerd wist te krijgen, terwijl een deel van de katholieke achterband (de KRO) het niet met het voorstel eens was.

In de spotprent loopt Minister Klompé de Tweede Kamer binnen. Ze draagt een microfoon van de Nederlandse Radio Unie bij zich, een organisatie die na het ingaan van de Omroepwet fuseerde met de Nederlandse Televisie Stichting tot de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Leunend tegen een muurtje in het Binnenhof staan de politiek leider van de VVD, E.H. Toxopeus (‘Tox’), en Haya van Someren-Downer, vooraanstaand Tweede Kamerlid voor de VVD. Beide hadden zich sterk uitgesproken tegen de Omroepwet.

De titel van deze spotprent heeft meerdere betekenislagen: “Mack the Knife” is een bekend jazz/dixielandnummer. Veel studentencorpora hadden in de jaren vijftig een eigen dixielandorkest; vanwege de associatie van studentencorpora met de conservatief-liberale zuil werd en wordt dixielandmuziek vaak gestereotypeerd als typische VVD-muziek. De tekst van “Mack the Knife” gaat over een chique, ‘gladde’ moordenaar met handschoenen die mensen stiekem vermoord zonder zichzelf te laten zien. Men ziet nooit zijn mes; hij houdt het verborgen. Toxopeus wordt als Mack the Knife afgebeeld omdat hij gezegd had dat hij ‘stond te popelen om het voorstel te vermoorden’. De gladde, maffia-achtige verschijning van Toxopeus, de handschoenen en het verborgen mes verwijzen allemaal naar de tekst van het nummer en de uitspraak van ‘Tox’.

De verkiezingen werden op 15 februari 1967 gehouden. Toxopeus krijgt met zijn opmerking ‘We krijgen werk aan de winkel, Haya’ op twee fronten gelijk: in de Tweede Kamer gaat hij het wetsvoorstel flink aanvallen en de VVD kan (in tegenstelling tot de positie ten tijde van het kabinet Zijlstra) als het vraagstuk opgelost wordt plaatsnemen in het kabinet De Jong (1967-1971).


Jaar: 1967.

Auteur: Rob Wout ('Opland').

Herkomst: Katholiek Documentatie Centrum, Collectie Katholiek Leven in Beeld en Geluid, Afbeeldign jp4B34200.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.
Datum/tijdMiniatuurafbeeldingAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie13 jul 2010 10:01Miniatuurafbeelding voor versie per 13 jul 2010 10:011.500x1.347 (1,24 MB)Bartkockelmans (Overleg | bijdragen) (==Beschrijving== In deze spotprent van Opland (pseudoniem van Rob Wout) uit de Volkskrant van 17 januari 1967 is te zien hoe Marga Klompé (KVP minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk), premier Zijlstra (ARP) en vice-premier De Quay (KVP))
(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.

Persoonlijke instellingen