Bestand:Spotprent Nacht van Schmelzer 1966.jpeg

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Deze tekening uit 29 december 1966 drijft de spot met de gevolgen van de Nacht van Schmelzer die plaatsvond op 13 en 14 oktober datzelfde jaar. KVP-minister Schmelzer had een motie ingediend bij minister-president Cals (ook KVP) voor het waarborgen van een evenwichtige groei van de economie en tegen verdere geldontwaardingen en werkeloosheid. Premier Cals zag deze motie als een motie van wantrouwen waardoor het kabinet Cals viel. Marga Klompé, een bijzonder goede vriendin van Cals, steunde de motie van Schmelzer; zij deed dit vanuit het belang van de partij. Klompé was bang dat als de motie er niet door zou komen er een splitsing binnen de KVP zou ontstaan. KVP-minister Bogaers bleef zijn oude vriend Cals echter wel trouw en beiden weigerden ze om in het overgangskabinet Zijlstra plaats te nemen. Ook wilden ze geen lijsttrekker worden voor de verkiezingen van 1967.

De spotprent laat zien hoe Klompé in de ketel roert waarin het deeg voor ‘oliebollen’ gemaakt wordt: een van de beweegredenen voor het indienen van de motie van Schmelzer was het feit dat de accijns op de benzine in 1967 verhoogd zou worden. Hierover was het kabinet gevallen: de reden dat de cartoonist dit nu weer opbrengt is dat eind december bekend werd dat het kabinet Zijlstra de accijns op dieselprijzen tóch verhoogde. In de ketel drijven de lijfjes van Bogaers en Cals ondersteboven: ze zijn kopje onder gegaan, daar nu blijkt voor niets.

Klompé wordt hier afgebeeld alsof ze samenwerkte met Schmelzer en Aalberse; vrij wrang aangezien haar beslissing de motie te steunen haar altijd is blijven achtervolgen. Schmelzer en Aalberse zijn afgebeeld als gewiekste, ietwat gemeen uitziende figuren terwijl ‘Marga’ als naïef en met een schort om vrolijk in het deeg voor de oliebollen (toepasselijk voor de tijd van het jaar; 29 december) roert. In 1984 gaaf Klompé ook toe dat ze te naïef was in het steunen van Schmelzer: toen bleek namelijk dat Aalberse en Schmelzer op een crisis uit waren, terwijl ze haar lieten geloven op verzoening met Cals uit te zijn.


Jaar: 1966.

Auteur: Rob Wout ('Opland').

Herkomst: Katholiek Documentatie Centrum, Collectie Katholiek Leven in Beeld en Geluid, Afbeelding jp4B34520.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.
Datum/tijdMiniatuurafbeeldingAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie13 jul 2010 10:17Miniatuurafbeelding voor versie per 13 jul 2010 10:171.500x1.343 (1.007 kB)Bartkockelmans (Overleg | bijdragen) (==Beschrijving== Deze tekening uit 29 december 1966 drijft de spot met de gevolgen van de Nacht van Schmelzer die plaatsvond op 13 en 14 oktober datzelfde jaar. KVP-minister Schmelzer had een motie ingediend bij minister-president Cals (ook KVP) voor het)
(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.

Persoonlijke instellingen