Bestand:Fortmann.jpg

Uit Digitaal Katholiek Erfgoedhuis

Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Prof Dr Henricus (Han) Martinus Maria Fortmann werd in 1912 in Amersfoort geboren. Hij studeerde filosofie en theologie aan het groot-seminarie Rijsenburg en werd in 1936 priester in het aartsbisdom Utrecht. Hierna volgde hij een studie psychologie waarin hij in 1943 doctoraal examen deed. In 1959 werd hij benoemd tot hoogleraar Psychologie in Nijmegen. Tijdens de jaren 1950 was hij staflid van het KNBGG. Fortmann was een fanatiek debater en kon sprankelende betogen houden; hij genoot aanzien in wijde kringen. Zijn belangrijkste bijdrage lag in opzienbarende artikelen in brochures waarin hij schreef dat de zwakste plek van de Katholieke Kerk haar omgang met mensen was. De Nederlandse katholieken moesten zich gaan bezinnen op het concrete menselijke bestaan, er was een te grote discrepantie tussen leer en praktijk. Hij was hiermee een belangrijk figuur in de ‘Aggiornamento’-beweging en een van de sleutelfiguren in de ‘psychologie van Nijmegen’ (de invloedrijke beweging die voor een psychologisering van het katholicisme zorgde). Een voorbeeld van een voor Fortmann typische publicatie is het postuum uitgebrachte Heel de mens. Reflecties over de menselijke mogelijkheden uit 1972. Dit boek is een selectie artikelen over zeer verschillende onderwerpen: de rol van de man en de vrouw, de oorlog in Vietnam de eerste maanlanding en de relatie tussen cultuur en lichaamsbeweging zijn enkele voorbeelden. In dit boek komt duidelijk naar voren dat Fortmann veel aandacht besteedde aan het dagelijks leven en de levensstijl van de Nederlandse katholiek.

Jaar: Onbekend.

Auteur: Onbekend.

Herkomst: Katholiek Documentatie Centrum, Collectie Katholiek Leven in Beeld en Geluid, Afbeelding jp2A16944.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.
Datum/tijdMiniatuurafbeeldingAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie11 jun 2010 09:17Miniatuurafbeelding voor versie per 11 jun 2010 09:171.500x1.956 (341 kB)Bartkockelmans (Overleg | bijdragen) (==Beschrijving== Prof Dr Henricus (Han) Martinus Maria Fortmann werd in 1912 in Amersfoort geboren. Hij studeerde filosofie en theologie aan het groot-seminarie Rijsenburg en werd in 1936 priester in het aartsbisdom Utrecht. Hierna volgde hij een studie )
(Nieuwste | Oudste) (50 nieuwere) (50 oudere) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.

Metadata

Dit bestand bevat aanvullende informatie, die door een fotocamera, scanner of fotobewerkingsprogramma toegevoegd kan zijn. Als het bestand aangepast is, komen details mogelijk niet overeen met het gewijzigde bestand.

Persoonlijke instellingen