Levensloop van een katholiek
Meer weten: literatuur, internet

Op deze pagina staat het foto-album van Jan Vossen, een katholiek, die niet bestaan heeft, maar zeker wel bestaan zou kunnen hebben. Aan de hand van foto's, die de gehele periode van zijn leven beslaan, krijgen we een indruk van hoe het leven van een doorsnee katholiek eruit kon zien. Klik op de afbeelding of hier om het fotoboek te zien.

Inleiding

Jan Vossen was een geëngageerd katholiek onderwijzer, werkzaam in het land van Maas en Waal. Hij werd geboren in 1917 en overleed in 1988. Voor zichzelf en ook voor zijn nageslacht (zes kinderen en tien kleinkinderen) legde hij – inmiddels weduwnaar geworden – tijdens zijn laatste levensjaar naar aanleiding van wat willekeurige foto’s uit het familiealbum herinneringen vast.

Ter toelichting zij verder opgemerkt: deze Jan Vossen is een fictieve katholiek en dat geldt dus ook voor zijn memoires. Maar zijn biografie vertegenwoordigt ervaringen van een generatie Nederlandse katholieken, al zullen er aanmerkelijke verschillen zijn op grond van geografische en sociale herkomst, sekse en professionele ontwikkeling. Zijn levensverhaal verschaft vooral jonge lezers hopelijk een voorstelling van hoe een katholiek leven in de twintigste eeuw verlopen kon.

naar foto-album